Leijonaharjan kennelin kasvattajat / Kennel Leijonaharjan breeders

Hei!

Olemme Oululainen perhe ja kasvatamme pienimuotoisesti tätä erityistä rotua, Chow Chow. Ensimmäinen Chow Chow, Tatam Kevätesikko, tuli perheeseemme vuonna 2007. Tällä hetkellä täällä kotona ovat ilonamme, Pirre pentu, Elvis 3v, Helinä 4v, Lucia 5.5v, Leila 8v, Jetro 6v ja Emma mummeli 12 ja risat :) Täällä kotona touhua siis piisaa. Lapsemme ovat jo isoja, nuorin tytär Hertta-Ilona 17v, joka on tuttu monelle harrastajalle koiranäyttelyistä. Hän on verraton kenneltyttö ja suuri apu narttujen synnytyksissä. Lisäksi Hertta-Ilona lenkittää koiria kanssamme. 

Koiraharrastuksen lisäksi ei juuri töiltä jää vapaa-aikaa, mutta olemme ahkeria liikunnanharrastajia. Talvisin intohimonani on ollut hiihto ja koiristamme Lucia on ollut mukanani hiihtoladuilla. Koiranäyttelyissä käymme mahdollisuuksien mukaan. Tällä hetkellä näyttelyt ovat kysymysmerkki johtuen koronatilanteesta. 

Meillä on pentueita harvakseltaan. Emme halua rasittaa narttuja monilla pentueilla ja sen tähden pentuemäärä on ollut rouvillamme maksimissaan kaksi pentuetta. Tällä hetkellä Lucia rouva on jättänyt vaipparallit sikseen ja nautiskelee pentunsa Pirren seurasta, joka jäi meille syksyn 2020 pentueesta. Pyrimme kasvattamaan terveydeltään ja luonteeltaan hyviä chow chow pentuja ja haluamme auttaa tulevia pennunomistajia parhaamme mukaan. Meillä on todella hieno yhteistyö kasvattiemme omistajien kanssa ja se tuo iloa harrastustoimintaan.

- Niina


Leijonaharjan Etelä-Suomen "haarakonttori"

Heippa kaikille!

Olen Piretta Kemppainen ja ns. nuoremman sukupolven chow chow harrastaja/kasvattaja. Olen lähtöisin Kainuun perukoilta ja nykyään asun Etelä-Suomessa Pornaisissa mieheni Jarno Kelan kanssa. Alkujaan allekirjoittanut on enemmän hurahtanut koiraharrastukseen ja mies on ”ajautunut” väistämättä mukaan. Kasvatamme pitkäkarvaisia choweja Leijonaharjan kennelin alla, jonka on alkujaan perustanut Niina ja Jarmo Kallankari vuonna 2010. Aikoinaan minuun on tehnyt vaikutuksen chowissa tottakai rodun upea ulkomuoto, mutta varsinkin rodun alkukantaisuus ja omaperäinen luonne. Rodussa kiinnostusta herätti niiden itsenäisyys, itsepäisyys ja luonteen lujuus. Majesteettinen olemus, rauhallisuus ja vahva kiintymys sekä uskollisuus omistajaansa kohtaan olivat asioita, jotka erottivat chowin muista roduista. Chowin mentaliteetti on jotain sellaista, mikä imaisee mukaansa ja kuten arvata saattaa, rotu on vienyt täysin mennessään.

Olemme aloittaneet rodun parissa vuonna 2012, kun saimme ensimmäisen chowimme Selman (Taru) Pyyn Pasilta Oulaisista. Rodun viedessä mennessään vuonna 2014 taloon tuli toinen chow chow Hilma (Leijonaharjan Agnetha Iloxi) Niina ja Jarmo Kallankarilta Oulusta. Hilman myötä alkoi yhteistyö Kallankarien kanssa kasvatuksen saralla. Kallankarit houkuttelivat niin näyttelymaailmaan kuin kasvattajakuvioihinkin mukaan. Kävin kasvattajakurssin vuonna 2015 ja jaoimme Kallankarien kanssa Leijonaharjan kennelnimen. Tiesin jo tuolloin, että kasvatukseni omalta osaltani tulee olemaan pentuemäärällisesti hyvin pienimuotoista ja tavoitteellista kasvatuksen suhteen. Näiden asioiden vuoksi kennelnimen jakaminen ja yhteistyö toisen kasvattajan kanssa oli järkevää. Niinan mukaisesti myös meillä Pornaisissa on harvakseltaan pentueita. Jalostuksellisesti sopivat nartut eivät ole pelkkää pennutusta varten vaan ensisijaisia perheenjäseniä ja lemmikkejä. Myöhemmin olen käynyt myös kasvattajan jatkokurssin ja runsaasti erinäisiä muita lyhyitä koulutuksia koiraharrastukseen ja kasvattamiseen liittyen. Tällä hetkellä talossamme asustaa viisi chowia ja matkan varrella on ollut myös erinäisiä muita pieneläimiä.

Kasvattamisessa rotumääritelmä on kasvatuksen perusta. Kiinnitämme huomiota erityisesti terveyteen, rotumääritelmän luonnetta ja ulkomuotoa unohtamatta. Myös elinvoimaisuus on yksi erityisen tärkeä tekijä. Ilman sitä upeinkaan koira muiden osa-alueiden osalta ei ole mitään jalostuksellisesta näkökulmasta. Olisi tärkeää myös muistaa kunnioittaa luonnonvalintoja, eikä ihmisen tulisi puuttua liikaa asioihin. Terveyden osalta PEVISA luo omat puitteensa jalostukselle ja sen lisäksi huomioidaan rodun muut perinnölliset sairaudet ja tiedossa olevat ”viat”. Yhdistelmää suunnitellessa kaikki mahdollinen tieto terveydestä koirien sukutaulun osalta on tärkeää, jotta ei tuplattaisi ainakaan samoja ongelmia. Nämä tiedot ovat tärkeitä myös tuleville uusille pentujen omistajille, jotta osataan kertoa jo tiedossa olevat riskit mahdollisimman tarkoin. Toki on muistettava, että koira voi sairastua ihan mihin tahansa eikä me voida kasvattajana taata mitään. Luonteeltaan chowin tulee olla käyttötarkoitukseen sopiva, hyväluonteinen, itsevarma ja arvonsa tunteva, mikä herättää kunnioitusta ja ihastusta. Pidämme chowin liioittelemattomasta ulkonäöstä, vaivattomasta liikkeestä sekä ryhdikkäästä ja hyvästä rakenteesta. Rodun alkukantaisuutta tulee vaalia.

Yksikään jalostuskoira ei ole kuitenkaan täydellinen ja paria valitessa rodun tilanteen vuoksi kompromisseja joudutaan ikävä kyllä tekemään. Tavoitteena on saada hyvien mahdollisimman terveiden lemmikkien lisäksi uusia jalostukseen sopivia yksilöitä seuraavaan sukupolveen ja jatkoa linjalle. Vanha kliseehän on, että kasvattajan jalostusvalinnat tulisi olla sen mukaisia, että on valmis jättämään pentueesta pennun myös itselle. Rodun viralliset terveystutkimukset ovat tärkeää informaatiota ja sitoutamme kasvattiemme uudet omistajat niihin osallistumaan. Olemme myös aktiivisesti yhteydessä kasvattien omistajiin, jotta saamme tietoa kasvattien kehityksestä ja mahdollisista sairauksista. Viralliset terveystutkimukset ovat kuitenkin vain yhdenlainen mittari ja pieni osa tietoa terveydestä. Pyrimme kannustamaan kasvattien omistajia pyörähtämään näyttelyissä edes muutaman kerran. Näyttelyt ovat muutakin kuin harrastus tai pelkkää kilpailua. Näyttelyt palvelevat mm. jalostusta ja kasvattajia sekä lisäävät kontakteja. Näyttelyissä käyminen opettaa myös paljon koiran rakenteesta ja rodun nykytilanteesta.

Olemme uusien omistajien suhteen tarkkoja ja meille on tärkeää tietää, minkälaiseen kotiin pentumme lähtevät. Meillä ei ole käytössä ns. jonotuslistaa. Jokainen pentu on oma yksilönsä ja juuri sille yksittäiselle yksilölle toivoo mahdollisimman sopivan kodin. Kaikki pennut eivät sovi kaikille ja myös ostajien toiveet on tärkeä ottaa huomioon. Minulla on ollut tapana laittaa kiinnostuneille ensin sähköpostitse ”kasa” kysymyksiä, joiden perusteella lähdetään puhelimitse tutustumaan tarkemmin puolin ja toisin. Haluamme aina tavata jokaisen pennun ostajan ennen kuin mitään päätöksiä tehdään. On tärkeää, että pennun ostajat ovat harkinneet pennun ottamista tarkoin, ymmärtävät omat velvollisuudet ja vastuun sekä perehtyneet rotuun, sen erityispiirteisiin ja sairauksiin riittävästi. Kasvattajana pyrin antamaan myös mahdollisimman paljon lisätietoa sekä realisoimaan pentukuumeista ostajaa ja unohtamaan vaaleanpunaiset lasit ja pilvilinnat. Ensimmäisen tapaamisen yhteydessä uudet ostajat näkevät koiriemme asuinpaikan, tutustuvat pentueeseen ja muihin aikuisiin koiriin sekä meihin. On tärkeää, että ostajalla kohtaa kemiat meidän kanssa ja he jakavat samansuuntaisia ajatuksia koiran pitämisestä ja sen huolehtimisesta. Samalla ostajille annetaan luettavaksi kennelimme hoito-opas, jossa on kootusti tietoa rodusta, sen erityispiirteistä, terveystilanteesta, ohjeet koiran huolenpidosta sekä mihin toivomme ostajien sitoutuvan. Haluamme olla yhteydessä omistajiin koko koiran eliniän ajan sekä olla tarpeen mukaan tukena ja apuna.

- Piretta

Julkaisun ensimmäisessä kuvassa on kuvaajana toiminut Tiia Tahvanainen Photography / www.tiiatahvanainen.com